zaterdag 2 november 2013

Verwerkingsopdracht Het Gouden Ei: filmvergelijking

Ik heb voor mijn verwerkingsopdracht gekozen om het boek Het Gouden Ei en de film The Vanishing (1993) met elkaar te vergelijken. Ik heb de film zelf gehuurd (niet van school) en thuis gekeken.



Personages
De personages Rex, Saskia en Raymond Lemorne spelen in de film ongeveer dezelfde rol in het verhaal. Ze hebben alleen een andere naam: Jeff, Diane en Barney Cousins. Lieneke wordt Rita en zij heeft in de film een veel grotere rol. Jeff en Rita ontmoeten elkaar in een wegrestaurant en als ze samen gaan wonen, verzwijgt Jeff dat hij Diane nog steeds zoekt. Hij is vastberaden, net zoals in het boek, om Diane te vinden. Als Jeff meegaat met Barney, is Rita ook vastberaden om Jeff te vinden. Ze heeft doorzettingsvermogen en ze is ook slim. Ze speelt een spelletje met Barney: ze zegt dat ze zijn dochter Denise (die heeft trouwens wel dezelfde naam als in het boek) heeft ontvoerd en dat ze haar wil ruilen voor Jeff. Dat is helemaal niet zo, eigenlijk heeft ze Denise gewoon afgezet bij een jongen, waarmee ze een geheim afspraakje heeft. Barney heeft in de film maar één dochter, terwijl hij in het boek twee dochters heeft. Er zijn ook nog twee rollen die niet in het boek voorkomen: de uitgever die een boek van Jeff over Diane’s verdwijning wil uitgeven en de buurvrouw van Jeff en Rita die ziet dat Jeff met Barney in de auto stapt.

Gebeurtenissen
Aan het begin van de film zijn de gebeurtenissen redelijk hetzelfde als in het boek. Het enige verschil is dat de flashback waarin Jeff en Diane zonder bezine komen te staan, samen is gevoegd met de reis waarin Diane verdwijnt. Ook zijn ze op reis in Amerika in plaats van in Frankrijk. De manier waarop Barney de moord voorbereid, is vrijwel hetzelfde als in het boek.
Zodra Jeff en Rita elkaar ontmoeten in het wegrestaurant, zijn gebeurtenissen anders dan in het boek. Jeff verzwijgt zijn zoektocht naar Diane voor Rita. Als ze erachter komt dat Jeff nog steeds met Diane bezig is, zegt ze dat Jeff het los moet laten. Net als hij dat gedaan heeft, krijgt hij een brief van Barney en dan Rita gaat bij hem weg. Op zijn voicemail is te horen hoe Barney zegt dat hij degene is die Jeff zoekt en Rita probeert te achterhalen waar Jeff is door het aan de buurvrouw te vragen. De manier waarop Barney Jeff vermoord is hetzelfde als in het boek. Het einde is echter heel anders dan in het boek, waardoor het een heel ander verhaal wordt. Rita gebruikt Denise’s aanname dat haar vader vreemdgaat om de weg te vinden naar Barney’s hut. Als ze daar is, ziet hij haar en Rita rent weg voor Barney, maar bij de telefoon ademt ze chloroform in. Later zitten ze samen in het huis en Barney bedreigt Rita; ze moet precies hetzelfde ondergaan als Jeff en Diane. Opeens ziet Rita wat Barney met Jeff heeft gedaan en ze liegt dat ze Denise ontvoerd heeft. De rollen draaien om en Barney neemt de koffie met chloroform in. Rita gaat snel op zoek naar Jeff. Uiteindelijk redt ze hem nog net op tijd en Jeff maakt Barney dood met de schep.

Vormgeving en sfeer

De sfeer in de film is hetzelfde als in het boek: de paniek van Jeff als blijkt dat Diane weg is, de vastberadenheid van Jeff en de onzekerheid of jaloezie die Rita heeft als het om Diane gaat. Ook Barney is nog steeds een koelbloedige man die tegelijkertijd ook gewoon vader en scheikundedocent is.

Andere opvallende verschillen
Rita en Denise spelen een veel grotere rol. Rita zorgt er uiteindelijk voor dat Jeff blijft leven en Denise helpt Rita (zonder het zelf te weten) om Barney te vinden.
De film begint bij Barney’s voorbereidingen voor de moord, terwijl het boek begint met de reis van Saskia/Diane en Rex/Jeff. Ook zijn er in de film minder tijdsprongen gemaakt.

Boek versus film
Vooral door het einde en de rol van Rita wordt het verhaal van de film anders dan het verhaal in het boek. Het goede einde in de film vond ik niet nodig, omdat ik het oorspronkelijk einde beter vond. Niet alle dingen in het leven lopen goed af. Wel vond ik de sfeer van de film goed passen bij het gevoel dat in het boek naar voren kwam. Lemorne/Barney lijkt in de film nog enger en gestoorder dan in het boek.

Ik vind het boek en de film allebei goed, maar ik zou toch het boek kiezen omdat de film zo’n “gemaakt” einde heeft. Het moet goed aflopen omdat het een Amerikaanse film is. Ook kwam de film langzaam op gang, terwijl ik door het boek meteen benieuwd was naar wat er met Saskia is gebeurd en of Rex erachter zou kunnen komen. 
Kortom: de film was goed, maar het boek nog veel beter.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Elena,

    Ik vind dat je een heel erg goede verwerkingsopdracht hebt geschreven. Dit komt omdat je je heel goed aan de opdracht hebt gehouden en alle verschillen heel duidelijk hebt uitgelegd. Ook vind ik dat je je mening over het boek en de film heel goed beargumenteerd hebt. Verder is ook de tekstopbouw goed (inleiding, middenstuk, slot) en heb je gebruik gemaakt van verschillende alinea's met tussenkopjes.
    Mijn enige commentaar op deze tekst zit in het laatste gedeelte van de zin: 'Net als hij dat gedaan heeft, krijgt hij een brief van Barney en dan Rita gaat bij hem weg.' Het laatste gedeelte van deze zin zou namelijk moeten zijn: 'en dan gaat Rita bij hem weg.'

    Mijn eindoordeel is dat dit een hele goede verwerkingsopdracht is.

    Groetjes, Deborah

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Elena

    Net als Deborah vind ik dat je een hele geode verwerkingsopdracht heb geschreven. Je noemt veel verschillende dingen, en werkt die ook goed uit. Ook haal je heel goed de belangrijkste punten en verschillen uit de tekst, die je dan weer goed beschrijft.

    De enige verbetering die ik kan bedenken is de overgang van de verschillen. Je springt nu heel snel over van het ene punt naar het andere. Een zin zoals “Een ander verschil tussen de film en het boek is..” zou de tekst iets overzichtelijker maken.

    Mijn conclusie is dus dat je een goede verwerkingsopdracht heb geschreven.

    Groetjes, Jet

    BeantwoordenVerwijderen